Historiek

Er was eens…..

Een dorp, Relegem genaamd, dat een voetbalclub wilde oprichten.

In 1965 achtte Francois Van Der Smissen, samen met zijn boezemvriend Roger Leleu, het moment rijp om eindelijk een voetbalclub uit de grond te stampen. Beiden vormden ze, samen met oa toenmalig burgemeester Raymond Leemans, het bestuur, zodat er onder de naam”Toekomst Relegem” gestart kon worden in het Katholiek Sportverbond (KSV). Er werd gekozen voor de rood-zwarte kleuren (later oranje-zwart).

Het eerste seizoen werd afgewerkt op een weide, dat ter beschikking werd gesteld door Frans Leemans (nu ere-voorzitter). Kleedkamers bestonden er niet, de spelers moesten zich omkleden in een leegstaand huis op zo’n 200m van het veld. De benedenverdieping was voor de bezoekers, terwijl de thuisploeg de trappen op moest om zich klaar te maken.
Het seizoen daarop deed de burgemeester van Relegem de nodige stappen, waardoor hij het voor mekaar kreeg om de ploeg te laten spelen op het veld van het Militair domein, gelegen aan de Poverstraat op de grens met Zellik.

In 1971 werd de stap naar de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) gezet. Onder het stamnummer 7599 mocht Toekomst Relegem starten in 4de provinciale.
In het begin van de jaren ‘80 werd Relegem steeds getipt als titelkandidaat! Vooral in het seizoen’81-82’ werd de droom bijna werkelijkheid. Maar uiteindelijk bleek Strijland Gooik te sterk in de eindronde.
Tien jaar later werd nogmaals de eindronde bereikt, maar ook deze keer bleef Relegem met lege handen achter.

Het seizoen 2002-2003 werd qua resultaten, het dieptepunt uit de geschiedenis van de club. Het eindigde voorlaatste in het eindklassement! Toen besefte men dat het zo niet verder kon.
Er werd, behalve een pak nieuwe spelers, ook een nieuwe trainer aangesteld: Geert Vanderidt. Geert die al heel wat ervaring had als speler in hogere reeksen, gebruikte deze ervaring om een stevige ploeg op het veld te zetten. Zijn eerste jaar als trainer sloot hij af met een mooie 6de plaats in het klassement.

2003-2004 had het seizoen moeten worden. Maar bij de start van het seizoen verliest Toekomst Relegem haar voorzitter, Fernand Vunckx. Zijn zoon, Filip, neemt de fakkel over. Sportief gezien wordt de positieve lijn doorgetrokken met een 3de plaats in het eindklassement.
7 mei 2006: Voor het eerst in de geschiedenis van Toekomst Relegem promoveert oranje-zwart naar 3de provinciale. Den Toekomst speelt kampioen op het veld van buur Kobbegem. Met tractor en kar, vol spelers gaat de triomftocht vanuit Kobbegem naar de thuishaven Relegem….waar een hevig volksfeest losbarst!!

Relegem draait probleemloos mee in 3de provinciale en behaalt 2x (een gedeelde) vijfde plaats in het eindklassement. Wat te verwachten was na de goeie resultaten, verlaat onze trainer na 5jaar onze club om hulptrainer te worden in Meldert.

Voor de start van het seizoen 2008-2009 wordt de vervanger van Geert Vanderidt voorgesteld. Vincent Molein wordt de nieuwe trainer van Toekomst Relegem. De resultaten vallen best mee, maar het klikt niet tussen trainer en spelers. En met Nieuwjaar wordt Vincent Molein vervangen door Jacques Olivier. We sluiten het seizoen af met een 6de plaats in het eindklassement.

Het seizoen 2009-2010: Relegem start slecht en Jacques Olivier krijgt het team niet op de sporen. Na jaren top 6 te spelen bengelt Relegem nu onderaan het klassement, en weer volgt er een trainerswissel (wat zijn we niet gewoon zijn in Relegem). Jacques Olivier wordt vervangen door Heyvaert Dirk. We moeten strijden tot 3 wedstrijden voor het einde van de competitie om ons te handhaven in 3de provinciale. We eindigen op een beschamende 5de laatste plaats.

En dan het seizoen 2010-2011: Trainer Geert Vanderidt komt terug naar Relegem. Na 2jaar weg te zijn geweest, keert hij terug naar de oude stal. Er komt nog een klepper naar Relegem: Roel Van Den Branden speler van oa E.Aalst, SK.Londerzeel… Met hem komen nog een paar nieuwe jongens, Relegem heeft een sterke ploeg en legt tot na Nieuwjaar een perfect parcours af, daarna even een dipje om dan thuis op 1 mei 2011 de TITEL te pakken in 3de provinciale.
Vijf jaar na de titel in 4de , is Toekomst Relegem weer kampioen, voor het eerst gaat onze club naar tweede provinciale. En dit voor een klein dorpje als Relegem!!

Het eerste jaar 2012-2013 in 2de is een heel moeilijk jaar voor onze jongens, het is een hele aanpassing om aan het niveau te wennen. Tijdens het seizoen lijken we een rustig seizoen te gemoed te gaan, we winnen in de heenronde belangrijke wedstrijden tegen rechtstreekse concurrenten. Maar krijgen ook af en toe zware nederlagen aangesmeerd tegen de top van de reeks, en zwaar bedoel ik 6-0, 7-1, enz…
We eindigen op een 13de plaats met 28 punten en mogen voor een 2de jaar op rij in 2de prov. uitkomen.
Toekomst Relegem heeft ook voor het eerst in zijn bestaan een veteranenploeg in competitie, en neemt in hun eerste jaar al direct de titel.De veteranen hebben ook een klepper in hun midden namelijk niemand minder dan Gilles De Bilde vroegere speler van Aalst, Anderlecht, Psv, enz…


En komen komend seizoen ook uit in de Beker van Belgie, wie weet hoe ver ze daar in geraken.